Jak zgromadzić majątek i spełnić marzenia?

Sprawdź nasze porady i zostań kapitanem swoich oszczędności z Moon.

Jak oszczędzać wodę w domu? Sprawdź, czy pieniądze nie przeciekają Ci przez palce!

Oszczędzanie wody to zawsze dobry pomysł

Chcesz zaoszczędzić na wodzie lub zmienić swoje nawyki, by żyć nie tylko ekonomicznie, ale także ekologicznie? Oszczędzanie wody to zawsze dobry pomysł, a dzięki przedstawionym poniżej pomysłom nie tylko wesprzesz swój domowy budżet, ale także środowisko naturalne.

Zakręć kran

Zakręcaj wodę podczas mycia zębów. Jeśli wypracowałeś już w sobie ten nawyk, podczas porannej higieny jamy ustnej zużywasz jedynie 1 litr wody. Jeśli jednak nadal myjesz zęby przy otwartym kranie, w ciągu tych dwóch minut tracisz aż 15 litrów wody – to 10 butelek 1,5 litrowych! 

Zadbaj o to, by kran i spłuczka nie przeciekały. Kapiący, nieszczelny kran to od 13 do 30 litrów zmarnowanej wody dziennie, a nieszczelna spłuczka w toalecie aż 50 litrów! Jeśli chodzi o spłuczkę warto także zakupić model z dwoma opcjami spłukiwania. „Duża” spłuczka to 6 litrów wody, natomiast „mała” to jedynie 3l.

Postaw na inteligentne rozwiązania 

Używaj jednouchwytowych baterii termostatycznych, baterii bezdotykowych, a dodatkowo zamontuj aerator, który napowietrza krople i redukuje przepływ wody. Na rynku dostępne są również modele on/off, dzięki którym zatrzymasz strumień jednym dotknięciem nadgarstka (bez konieczności zamykania dźwigni czy zakręcania kurków). Taki aerator umieszczamy na końcu wylewki, a wypływ wody otwieramy i zamykamy, naciskając delikatnie nadgarstkiem niewielki przycisk. Aerator start/stop kosztuje niewiele, a pozwala zredukować zużycie wody nawet o 50% i sprawdzi się zarówno w łazience, jak i w kuchni. W ofercie producentów baterii i armatury łazienkowej znajdziesz także wiele baterii z możliwością blokady przepływu na 50%, które sprawdzą się szczególnie w strefach użyteczności publicznej, pensjonatach, hotelach, etc.

Zrezygnuj z kąpieli na rzecz prysznica

Zrezygnuj z codziennych kąpieli w wannie na rzecz prysznica. Kąpiąc się pod natryskiem zużywasz około 60 l wody, podczas gdy napełnienie wanny to od 100 nawet do 200 l. Czekając na ciepłą wodę, czy to pod natryskiem czy przy umywalce, złap zimną do konewki i podlej nią domowe rośliny.  

Nie płucz, bo będziesz spłukany!

Zapomnij o płukaniu naczyń przed włożeniem ich do zmywarki (wystarczy, że zsuniesz z nich większe resztki jedzenia). To jeden z częściej popełnianych błędów podczas zmywania, który wynika zazwyczaj z niewiedzy użytkowników. 

Przede wszystkim pamiętaj o tym, że do sprzedaży dopuszczone są jedynie takie modele zmywarek, których efektywność zmywania zostanie oceniona najwyższą klasą A – nie musisz więc im „pomagać” płucząc naczynia przed ich myciem. 

Po drugie, po włączeniu zmywarki następuje faza mycia wstępnego, w czasie której usunięte zostają większe kawałki jedzenia, a następnie woda wymieniana jest na czystą, używaną w kolejnym etapie. Stosowane detergenty zawierają enzymy, które mają na celu usunięcie resztek żywności z naczyń. Jeśli talerze zostały wypłukane przed zapakowaniem ich do zmywarki, można powiedzieć, że enzymy te na darmo krążą po zmywarce, powodując często uszkodzenie powierzchni naczyń. Płukanie naczyń przed zapakowaniem zmywarki, to całkowite zaprzeczenie ekonomicznej idei tego sprzętu, jak również założenia, zgodnie z którym zmywarka ma ułatwiać życie i redukować czas jaki poświęcasz na sprzątanie.

Zmywarkę (podobnie jak pralkę) uruchamiaj tylko przy pełnym załadunku. Takie mycie to zużycie 50 litrów wody, podczas gdy mycie ręczne to co najmniej 100 litrów. Nie płucz także słoików czy pojemników plastikowych, które wyrzucasz do kosza / segregujesz.

Oszczędzaj, kiedy gotujesz!

Kiedy gotujesz też możesz oszczędzać! Pamiętaj, by zawsze gotować pod przykryciem – skróci to czas gotowania, a Atka zapobiegnie wyparowywaniu zawartości. Jeśli gotujesz wodę na makaron, ryż, warzywa, etc. nalej do garnka tylko tyle wody, ile rzeczywiście potrzebujesz. Na szklankę ryżu, weź dwie szklanki wody. Na 100 g makaronu, 1 litr wody. Wodę po gotowaniu jajek odlej i użyj do podlewania kwiatów. 

Zrezygnuj z wody butelkowanej

W coraz większej ilości miejsc i gospodarstw domowych możesz z powodzeniem pić wodę z kranu. Wodę taką możesz także przefiltrowywać za pomocą specjalnych dzbanków z filtrem lub podłączając dopływ do lodówki z dozownikiem wody, wyposażonej w filtr węglowy. Pamiętaj, że woda z kranu jest tańsza, zawsze świeża, nie ma długotrwałego kontaktu z plastikiem, nie jest przechowywana przez dłuższy czas, a rezygnując z wody butelkowanej pomagasz także w ochronie środowiska naturalnego poprzez redukcję odpadów. Jeśli potrzebujesz zabrać ze sobą wodę „na wynos” zainwestuj w elegancki bidon, butelkę lub termos na wodę wielorazowego użytku.

Nie używaj bieżącej wody do rozmrażania jedzenia

Zamrożone jedzenie wyjmij dzień wcześniej z zamrażalnika i zostaw je na noc na kuchennym blacie lub w lodówce. Nigdy nie używaj ciepłej, bieżącej wody do rozmrażania posiłków – to wyjątkowo nieekonomiczny sposób, a w przypadku surowego mięsa, taki proceder zmienia jego strukturę i smak.

Łap deszczówkę 

Masz ogród lub balkon? Łap deszczówkę i używaj jej do podlewania roślin i kwiatów. Możesz robić to na mniejsza skalę, ustawiając konewki lub dzbanki lub na większą, za pomocą specjalnych zbiorników ogrodowych do deszczówki.

Gotów do startu?

Otwórz darmowe konto i zacznij już dziś pomnażać swoje oszczędności, a jeśli chcesz o coś zapytać, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania.

Zacznij inwestować

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do naszego newslettera, żeby otrzymywać najlepsze porady dotyczące oszczędzania i inwestowania. Podpowiemy Ci, jak zarobić dodatkowe środki i zdobyć wolność finansową.

Podaj poprawny e-mail
Musisz wyrazić zgodę